top of page

Hoe voorkom en bestrijd ik teken en vlooien bij mijn hond?

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk het allerbeste voor je trouwe viervoeter.

Of je nu een weekendje weg gaat, op vakantie vertrekt of je hond tijdelijk onderbrengt in ons hondenpension, het is belangrijk om te weten of je hond geen teken of vlooien heeft. In deze blogpost delen we handige tips en adviezen om je hond te beschermen tegen deze vervelende parasieten.


Teken: een gevaarlijke bedreiging voor de gezondheid van je hond

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze zijn vooral actief in de warmere maanden, maar kunnen het hele jaar door een probleem vormen. Teken kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en babesiose (tekenkoorts).Om te voorkomen dat teken zich aan je hond hechten, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen:


1. Gebruik een tekenwerend middel: Er zijn verschillende tekenwerende middelen op de markt, zoals pipetten, halsbanden en sprays. Raadpleeg je dierenarts om te bepalen welk product het meest geschikt is voor jouw hond.


2. Controleer je hond regelmatig op teken: Na een wandeling in het bos of hoog gras is het belangrijk om je hond grondig te controleren op teken. Gebruik altijd een tekentang om teken veilig te verwijderen.


3. Houd het gras in je tuin kort: Teken houden van hoog gras, dus zorg ervoor dat je je gazon regelmatig maait.


Vlooien: een jeukende nachtmerrie voor je hond

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende insecten die irritatie en jeuk veroorzaken bij je hond. Ze kunnen ook lintwormen overdragen en allergische reacties veroorzaken. Het is belangrijk om vlooien zo snel mogelijk te bestrijden en te voorkomen:


1. Gebruik een vlooienmiddel: Er zijn verschillende vlooienmiddelen beschikbaar, zoals druppels, sprays en tabletten. Overleg met je dierenarts welk product het meest geschikt is voor jouw hond.


2. Was en stofzuig regelmatig: Vlooien leggen eitjes in je huis, dus het is belangrijk om je huis schoon te houden. Was het beddengoed van je hond regelmatig en stofzuig grondig de tapijten waar je hond vaak komt.


3. Behandel alle huisdieren: Als je meerdere huisdieren hebt, is het belangrijk om alle dieren tegelijkertijd te behandelen. Vlooien kunnen zich gemakkelijk van het ene dier naar het andere verspreiden.


Algemene tips voor een gezonde hond

Naast het nemen van specifieke maatregelen tegen teken en vlooien, zijn er ook algemene richtlijnen die je kunt volgen om de gezondheid van je hond te beschermen:


1. Onderhoud een goede hygiëne


2. Een gezond dieet: Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid van je hond. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen en vitaminen.


3. Regelmatige controle bij de dierenarts: Breng je hond regelmatig naar de dierenarts voor een algemene controle. De dierenarts kan de gezondheid van je hond controleren en je adviseren over preventieve maatregelen tegen teken en vlooien.


Tot slot

Het voorkomen en bestrijden van teken en vlooien bij je hond is van groot belang om je trouwe viervoeter gezond en gelukkig te houden. Door het nemen van preventieve maatregelen, zoals het gebruik van tekenwerende middelen en vlooienmiddelen, regelmatige controle en goede hygiëne, kun je ervoor zorgen dat je hond geen last heeft van deze vervelende parasieten. Zorg ervoor dat je altijd advies inwint bij je dierenarts om de beste behandeling voor jouw hond te bepalen.


Met deze tips kun je met een gerust hart je hond tijdelijk onderbrengen bij Urok & Dreams in Kontich, wetende dat je alles hebt gedaan om teken en vlooien te voorkomen. Geniet van je tijd weg, je hond is veilig en gezond bij ons!

Comments


bottom of page