top of page

Tips bij een angstige hond

Heeft jouw hond last van angst of onzekerheid? Dat kan zich uiten in blaffen, trillen, wegkruipen of zelfs agressie. Als hondenliefhebber wil je jouw viervoeter natuurlijk graag helpen. In deze blogpost delen we een aantal praktische tips om een angstige hond gerust te stellen en zijn zelfvertrouwen op te bouwen.


Begrijp waar de angst vandaan komt

Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de basis in negatieve ervaringen, vooral op jonge leeftijd, zoals harde geluiden, een ongeluk of een slechte socialisatie. Maar ook erfelijke aanleg, ziekte of ouderdom kunnen een rol spelen. Probeer te achterhalen wat jouw hond precies angstig maakt. Dat is de eerste stap om hem gericht te kunnen helpen.

Enkele veel voorkomende angsten bij honden zijn:


  • Angst voor harde geluiden (vuurwerk, onweer)

  • Angst voor vreemden of andere honden

  • Verlatingsangst

  • Angst voor specifieke voorwerpen of situatiesBeheers angst bij uw hond - Praktische tips

Blijf zelf rustig en voorspelbaar

Honden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en pikken stemmingen feilloos op. Jouw eigen houding en gemoedsrust hebben dan ook een groot effect. Blijf in het bijzijn van je hond altijd kalm en voorspelbaar. Reageer niet boos of geïrriteerd op angstig gedrag, maar benader hem op een positieve, geruststellende manier.

Probeer de omgeving voor je hond zo veilig en voorspelbaar mogelijk te maken. Bied een vaste dagelijkse routine qua voeding, uitlaten en spelen. En creëer een rustige plek in huis waar hij zich kan terugtrekken als hij zich onzeker voelt.


Forceer niets en doseer prikkels

Stel je angstige hond niet ineens bloot aan overweldigende situaties. Dat werkt averechts en kan de angst alleen maar versterken. Ga in kleine stapjes te werk en doseer nieuwe prikkels zorgvuldig.

Wil je bijvoorbeeld de angst voor andere honden verminderen? Wandel dan op rustige tijdstippen en houd gepaste afstand als je een andere hond tegenkomt. Beloon je hond voor rustig gedrag.


Beloon gewenst gedrag

Reageer niet teveel op angstig gedrag van je hond, zoals trillen of janken, maar negeer het zoveel mogelijk. Je kunt onbedoeld angst belonen en versterken door er aandacht aan te geven. Straf je hond ook nooit voor angstig gedrag, dat maakt het probleem alleen maar erger.

Beloon en prijs in plaats daarvan elk gewenst gedrag, hoe klein ook. Is je hond normaal angstig op straat, maar loopt hij een stukje ontspannen mee? Zeer goed, beloon dat meteen! Zo leert je hond dat dit het gedrag is wat jij graag ziet en zal hij het vaker laten zien. Timing is hierbij cruciaal, dus beloon direct na het gewenste gedrag.


Overweeg professionele hulp

Is de angst bij je hond erg groot of zie je geen vooruitgang? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een gedragstherapeut voor honden. Deze kan de oorzaak van de angst achterhalen en een persoonlijk stappenplan opstellen.


Wees geduldig en geef niet op

Geef vooral niet op als het even tegenzit. Met de juiste begeleiding, een positieve aanpak en veel liefde en geduld kun je de angsten van je hond stap voor stap overwinnen. Jullie band zal hechter worden en het zelfvertrouwen en levensgeluk van je viervoeter zal groeien. Dat is elke moeite waard!

Comments


bottom of page